Pengikut

Sabtu, 20 Disember 2014

Doll Butter Cake for ac'hah Birthday

     Happy birthday Ac'hah! Aku try nak buat kek ala2 Princes gitu. Malu lak nak tinjuk..inilah hasil aku yang tak seberapa ni..ha..ha. Doll Butter Cake aku untuk anak buah ku yang ke 4 tahun.  Birthdaynya 6hb dis lepas, tapi baru hari ini maknya menyambutnya. Aku dah lama teringin nak cuba buat Doll Cake ni..tapi anak2 semua dah besar.. semua tak teringin bila aku offer nak buat Doll Cake. Nasip baik ada lagi anak buah yang masih kecil lg ni. Layan Album aku ni lg ye.




Birthday girl!!!



Semua nak berfrozen sekarang ni!!!




Jumpa lagi


Sabtu, 13 Disember 2014

Puding Roti

     Assalammualaikum.. jum minum petang dengan Puding Roti aku ni.. Puding Roti ni aku dah pernah buat beberapa kali dulu. Tapi setakat ini..resepi yang ini lebih digemari..so kalau next time pun ini lah resepi yang terbaik untuk puding Roti kukus ni. Kalau korang jumpa yang lebih sedap dari ini..kongsi2lah ye.. Layan Album Puding aku ni ye.. Resepi klik disini ye..


Kali ini guna acuan yang inilah.


Orang tak berapa nak rajin buat..sikit je la lapisnya tu




Jumpa lagi

Bahulu Mekar Kukus

      Assalammua'laikum..hari ini aku nak update resepi kuih Bahulu Mekar Kukus. Makan kuih ni, pastu minum air Teh O petang2..best loh! Resepi ini aku ambil lama dah dari blogger yang mana aku tak ingat.. Kalau yang baru2 ini mesti aku dah letak nama orang punya resepi tu..silap tak tulis dulu. Kalau tuan punya resepi ni terbacalah blog aku ni suatu hari nanti..manalah tahu kan..aku nak mengucapkan terima kasih padanya kerana sudi berkongsi resepi dengan orang yang nak cuba belajar membuatnya macam aku ni lah.. Apapun resepinya simple dan senang nak buatnya..yang penting sedap dimakan.. Tapi korang kena gandakanlah kot adunan tu..sikit daa..sekali tak cukup lak..he..he.. Layan Album kuih aku ni ye.


Ni la Kuih Bhulu Mekar Kukus aku..

Sedang baik punya aku duk kacau adunan tu, nak carilah paper cup nak isi lah kononya..sekali papaer cup yang ada besar gedabak..loyang cupcake aku kecil...hmmm lipat je lah!!! aku gak yang makan nanti kan..ha..ha.



 Bahan-bahan
·                     125 g tepung gandum*
·                     1 sk baking powder* (*ayak bersama)
·                     100 g gula halus
·                     1/2 sk penuh ovallete
·                     4 1/4 sb susu cair
·                     1 biji telur - A
·                     1/2 sk esen vanilla
·                     1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)
Cara-cara
1.           Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
2.           Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
3.           Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
4.           Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga      habis.
5.           Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
6.           Sejukkan kuih dan boleh disajikan.

Sukahati korang lah ye nak wat corak camne pun kan!


Ready dah nak bawa tempat kerja 1 bekas..satu lagi tinggalkan kat rumah.


Jumpa lagi...


Ahad, 7 Disember 2014

Red Velvet Cake With Cream Cheese

        Selamat pagi.. Walaupun hari ini hari ahad..tapi pepagi lagi aku dah bangun siapkan Kek untuk anak yang sulung tu bawa ke Kamsianya petang kang. Balik tak confirm awal2, aku lak kene keje pagi sampai malam.. Tak bolehlah nak spend masa dengan anak2. Tengah hari kang dia dah nak balik, tak sempat nak buat apa2. Tengok apa benda yang ada kat rumahlah..so Red Velvet Cake With Cream Cheese aku ni je la yang oleh.. Tu je yang senang.. harap jalan tak Jem sangat waktu dia nak balik tu kang, kalau tak cairlah cream cheese aku tu. Ni link resepi kek aku ye layan Album aku ni lagi ye..

Gambau edit ye..calour kamera tak cantik daa..








Jumpa lagi..


Jumaat, 5 Disember 2014

Chocolate Butter Cake

      Assalammualaikum...selamat petang.. jom minum petang dengan Chocolate Butter Cake aku ni. Minum pulak dengan air Teh O.. hmmm sedapnya. Resepi Cocolate Butter Cake ni aku ambil dari siapa tah aku tak ingat (sekali bahasa inggeris daa..nanti aku translate ye) tapi lebih kurang je dengan kita buat Butter Cake kan?! cuma resepi ni ada letak susu segar sikit..lembut beb! Lepas tu aku memandai lak letak Coklat Ganache version malas aku ni..heeee..tapi makan cam tu je pun dah sedap tau.. Layan Album Kek aku ni ye.. 

Chocolate Butter Cake aku..

Bahan-bahan :

150g unsalted butter (aku guna scs)
3/4 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 3/4 cawan tepung self-raising 
1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan susu segar

Cara2:

- panaskan oven dulu 180C
- pukul butter & gula halus hingga kembang
- masukkan telur satu persatu pukul sebati
- masukkan tepung sedikit-sedikit berselang-seli dangan susu tadi, kacau sebati gunakan spatula sahaja.
- bakar 45min atau sehingga masak
- sejukkan dahulu sebelum potong


Ni acuan yang aku guna

Tada..dah siap..

Ishhh...acau je la Botol Sos kat belakang tu!



Jumpa lagi..

Ahad, 30 November 2014

Cuti Sekolah Akhir tahun 2014 part ll

      Assalammualaikum..Jangan mara arrr..hari ni aku nak masukkan kenangan aku dan anak2 bercuti akhir tahun 2014 bahagian kedua ye. Masih lagi di sekitar Port Dickson..tempat yang sangat dekat dan senang dengan aku. Masa aku terhad ketika ini..Ada masa boleh edit lagi ye.. Layan Album cuti Sekolah aku ni ye..












Jumpa lagi..


Sabtu, 29 November 2014

Kek Marble Keju Kukus

Assalammualaikum...aku masih lagi belum menggantikan mixer aku yang dah rosak itu.Hu..hu. Tapi disebabkan aku teringin lagi makan Kek Marble Cheese Kukus ni..aku buat gak lagi hari ni.. Tada..dah siap..alhamdulillah ahhh...nikmatnya. Layan Album aku ni ye..hu..hu.

Kek Marble Keju Kukus Aku..


Bahan-bahan 

*5 keping slice cheese (aku pakai 6 keping)
*1/2 cawan susu cair
1 cawan gula kasar
1 cawan marjerin
2 cawan tepung kek
2 sudu besar serbuk koko
1 penutup esen vanilla
3 biji telur

Cara-cara

-panaskan bahan yg bertanda* hingga keju cair dan padamkan api, biarkan suam.
-masukkan gula kasar kacau sampai gula hancur.
-pukul telur dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi, masukkan tepung sedikit2 kacau sampai sebati,masukkan esen vanilla.
-bahagi kpd 2 bahagian, 1 letak serbuk koko. tuangkan berselang seli ke dalam loyang yg telah di gris dgn marjerin. 
-lorekkan menggunakan hujung garpu supaya jadi corak marble, da siap boleh kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.

sekali pinggan Dutch lady daa...ha..ha.




Jumpa lagi...