Pengikut

Sabtu, 20 September 2014

Red Velvet Cheese Cake Kompilasi!

      Chewah! macam kompilasi lagu lak. Bukan apa..aku dah gabungkan resepi kek & krim cheese yang aku suka..kira Kek Red Velvet & Cream Cheese terbaik la pada aku takat ni. Badan kek dia aku ikut resepi dari blog hana, Cream dah banyak kali aku buat, tapi tak ingat sape daa.. 
      Kali ini aku buat Red Velvet with Cream Cheese untuk anak saudara aku, dia nak suprisekan trainer dia punya birthday kat office. Aku nak buat tu tak de masalah, cuma bab2 mendeco ni memang failed! tapi dah dia beria-ia minta aku hantam je la. Inilah rupa 2 biji Kek aku kali ni. Layan album aku kali ni ye..

Ready untuk penghantaran








Bahan-bahan
· *2 cawan tepung kek/superfine
· *2 sudu besar serbuk koko
· *1 sudu kecil baking powder
· *1 sudu kecil soda bicarbonat
· *1 sudu kecil garam
· 1 cawan buttermilk - resepi di bawah
· 1 cawan gula halus
· 1 sudu besar pewarna merah
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
· 2 biji telur A
· esen vanila

Cream Cheese Frosting
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cup gula aising
Pukul whipp cream sampai kembang, pukul cream cheese berasingan, dah Nampak halus/kembang masukkan gula aising. Satukan dalam whipp cream tadi, kacau sebati.

Cara-cara
· Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
· Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
· Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
· Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
· Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.


Bye-bye..



Rabu, 17 September 2014

One Day In Your Life - Michael Jackson (HD) with lyrics



Isnin, 15 September 2014

Kuih Bahulu

      Assalammualikum..selamat petang! hujan2 ni terasa nak makan kuih bahulu lak..raya hari tu tak nak lak makan puas2. Setakat kuih bahulu memang banyak je ada kat Jusco kan?! Tapi terasa macam rajin lak nak buat sendirilah he..he. Hmmm..nak ikut resepi siapa ekk?! Dulu aku pernah buat resepi yang biasa aku buat..(resepi mak daa) tapi kali ni saje nak menerai resepi orang lain lak. Masalahnya aku tak ingat aku ambil resepi Bahulu Rose siapa ni! maaf ye..! inssya allah aku akan cuba mengingatnya nanti.
      Nak tau?! sedang aku baik punya memukul telur untuk buat bahulu tu..aku lupa aku hanya ada Microwave oven, so bahulu aku ini macam2 version daa.. cara membakarnya..tapi bolehlah kalau nak makan untuk 3-4 hari..kalau nak simpan lama tak boleh la..Layan yeh Album Kuih Bahulu aku ni.. 

Kuih Bahulu aku..

Yang ni aku bakar mengunakan kuali Avon 
(macam kuali ajaib tu).
masaalahnya kaedah ini mambuat bahulu tu naik cantik tapi bahagian atas tak garing, kalau Oven dia ada api atas & bawah barulah dia garing serata..


Bahan-bahan
·                     * 4 biji telur
·                     * 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
·                     * 1 sdt esen rose
·                     * 1 3/4 cawan tepung gandum
Cara-cara
·                     Pukul telur bersama gula hingga kembang
·                     Masukkan esen rose
·                     Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
·                     Sapu acuan dengan minyak masa, panaskan acuan dlm oven pada suhu 220C selama 10 minit. Masukkan sedikit adunan dalam acuan.
·                     Masak selama 10 minit.


Ni adunan yang baru nak naik yang dibakar menggunakan Kuali ajaib.

Bila aku menggunakan Microwave Oven aku tu..bahagian atas cantik & garing, tapi bahagian bawah tak garing sebab dia tidak ada api bawah..tapi ok la kan.



Bye-bye..

Isnin, 8 September 2014

Rich Chocolate Pudding

      Assalammualaikum...amboi ramai yang duk kata pasal Rich Chocolate Pudding ni. Jalan sana sini melawat blog orang, ada je si Rich Chocolate pudding ni. Kali ini aku pula nak mencuba resepi yang aku ambil ni dari blog potret kasih ni memang tebaik..tercantik..ter-rich & banyak lah ter..ter dia..ha..ha..over lak.. Terima kasih pada insan2 yang baik hati kerana sudi berkongsi resepi & petua mereka ini..tapi memang senang dan sedap beb..cuba lah. Layan Album Pudding aku ni yeh! resepi copypaste je ye..he..he..

 Ni Rich Chocolate Pudding Aku..

Comel kan!!

Ready nak bagi  kawan anak yang sedorm dengan dia..

Resepi Rich Chocolate Pudding

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan
Tuangkan kedalam acuan..

Bila dah keras..keluarkan dari acuan..
bolehlah dimakan..


Bye...

Jumaat, 5 September 2014

Moist Red Velvet Cake

      Assalammualaikum...minggu lepas birthday Along aku. So terlanjur aku nak menghantar anak balik ke Kolejnya di Melaka, aku singggahlah rumah Along untuk menghadiahkan Red Velvet Cake aku ni. Kali ini aku mencuba resepi dari blog Hana's Family, Moist Red Velvet Cake. Resepi pun senang..kukus lak tu..memang lembab giler lah..yang penting sedap. Cuma aku lebih suka sukatan Cream tu macam kat link ni..bukan apa..yang ni senang untuk dihias atau bentukan..sebab whipping cream dia lebih sikit. Layan Album kek aku ni ye..resepi copy paste je yeh! malas nak taip.. :-)


Moist Red Velvet Cake Version Aku.




Bahan-bahan

·                     *2 cawan tepung kek/superfine
·                     *2 sudu besar serbuk koko
·                     *1 sudu kecil baking powder
·                     *1 sudu kecil soda bicarbonat
·                     *1 sudu kecil garam
·                     1 cawan buttermilk - resepi di bawah
·                     1 cawan gula halus
·                     1 sudu besar pewarna merah
·                     1 cawan minyak masak
·                     1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
·                     2 biji telur A
·                     esen vanila

Topping
·                     250g cream cheese @ satu ketul
·                     1/2 cawan whipping cream
·                     1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
·                     1 sudu besar jus perahan lemon

Cara-cara
·                     Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan  susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
·                     Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
·                     Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
·                     Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus. 
·                     Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang. 


Semua bahan yang dah dicampurkan..

Kukuskan..

Sementara kek nak masak..siapkan krim jap..

Dah sejuk bolehlah dihiaskan dengan cream.

Tada! dah siap..
Ni je la rupa paras kek aku..
Tangan kayu daa!!!




Bye-bye..
Jumpa lagi..


Jumaat, 22 Ogos 2014

Puding Karamel Ke 2 Aku!

      Assalammualaikum  bloger2 & reader2 semua...masih berkaramel lagi aku ni! Disebabkan tak puas hati dengan Puding Karamel aku yang pertama hari tu, dengan menggunakan resepi yang sama (resepi tu memang dah elok sesangat) maka aku mencuba lagi untuk membuatnya untuk kali kedua. Kali ini aku buat untuk anak luar perut aku yang sorang ni hah (staf tempat kerja aku daa ha..ha..). Kebetulan birthday dia, pastu dia kata suka makan benda ni, aku buatkanlah untuk dia.. (kira hadiah birthday la tu ye..he..he.) Happy birthday Fatin! Layan Album Kudapan aku ni ye..


Puding Karamel kedua aku..


Gula yang dah dikaremelkan..masuk dalam bekas yang nak diguna..


Telur yang dah dikacau sebati..

Masukkan kedalam susu yang dipanaskan sekejap tadi..

Tuang dalam acuan..kukus hingga masak..

Dah pun masak..

Tada!! hidangkan...bolehlah dimakan..


Bye-bye..


Selasa, 19 Ogos 2014

Agar-agar Karamel

      Assalammualaikum..lama tak jenguk blog aku ni..sibuk makan kuih raya agaknya ekk! Berkaramel lagi aku ni..kali ni Agar-agar tanpa telur & tanpa kukus..atau lebih sinonim bloger2 panggil Puding Karamel tanpa telur. Resepi ni aku ambil dari Google..aku tak ingat dari blog mana..korang taip je nama makanan keluarlah resepi dari bloger2 yang baik hati berkongsi resepi mereka tu..

Agar-agar Karamel Aku..

Resepi:- (aku copy paste dr folder resepi aku ye)

Bahan A :
1 cawan gula
1/4 cawan air

Bahan B :
1 paket serbuk agar-agar (10gm)
4 cawan air
3/4 cawan gula

Bahan C :
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila

CARA2:

Bahan A

- utk buat karemelnye guna pan yg leper atau yg mudah di angkat.
- tuang gula dalam pan dan sentiasa kacau.. make sure guna api    kecil..
- bila semua gula sudah cair dan warnanya keperang2an, tambah  kan 1/4 cawan air dan terus kacau supaya semua   air bersatu dgn gula  td.  (hati2 semasa tuang air, wap dia panas)
- angkat pan, tuangkan karemel panas td dlm loyang / acuan. Biar    kan ia sejuk.

Bahan B &C 

- campur semua bahan B dan masukan ke dalam periuk.. Kacau dan  biarkan hingga didih.
- Satukan semua bahan C, sebatikan..
- bila bahan B tadi dah mendidih, tuangkan bahan C yg telah disebatikan ke dalam periuk td..
- kacau sehingga sebati, dalam 3-5 minit dan matikan api.
- tuang puding tadi dalam bekas yg berisi karemel. biarkan sejuk  dan simpan dalam peti ais..dan bolehlah dimakan. 


Gula yang nak di karamelkan

Semua bahan B & C tadi..

Masukkan dalam acuan yang berisi karamel tadi.

Tada! dah siap.


Jumpa lagi..