Pengikut

Ahad, 23 Julai 2017

Jemput Sarapan

Selamat hujung minggu, Sarapan simple hari ni, homemade Roti John, tapi..mana johnnya?!!!

Sabtu, 3 Jun 2017

Service Kereta

     Selamat petang semua, dah 8 Ramadhankan?! Tak lama dah nak raya, masa ni la aku terhegeh-hegeh baru nak service kereta. Ye la..kang nak balik Kampung ke, nak jalan jauh ke keta buat hal pula, mana nak cari makanik time2 raya ni. Wal hal kereta tu dah lebih beberapa ribu kilometer dah tu, ku biarkan tak berservice begitu sahaja.
      Korang jangan buat macam aku ye, service la kereta ikut jadual yang ditetapkan. Jangin ikut macam aku ni, service kereta ikut suka hati dan ikut duit poket yang ada ke idok.. He..he.

                                    Jumpa lagi...

Sabtu, 27 Mei 2017

Selamat datang Ramadan 2017

      Terima kasih Allah kerana memberi kesempatan untuk aku menikmati Ramadan pertamaku tahun ini. Semoga diberkhati amalan ku ini Aamin.

Khamis, 15 Disember 2016

My Simple Bread Pizza

      Selamat pagi.......!!! Bangun! bangun ler! errr... korang dah bangun yeh?! maaf ye.. Assalammualaikum, Meh la sarapan sekali dengan aku ni! Aku buat bread pizza yang senang ni, ambil apa je yang ada dalam peti ais tu, masak je la.
      Cuti sekolah ni, anak2 ada kat rumah, perbelanjaan pun bertambah..hmmmm. Barang dapur pula tak banyak dah ni, tapi malas nak keluar rumah pergi beli barang tu..hu..hu. 
       Okay, layan Album sarapan sempoi aku ni ye..


My Simple Bread Pizza
 fuhh garing tu, makan kruk! kruk! bunyinya..

Bahan2nya:

- roti gardenia ( iklan sikit )
- sos spagetti Kimball ( iklan lagi )
- bawang bombay dicincang
- ayam atau daging cincang
- sedikit sosej ayam yang aku potong dadu (sebab ayam cincang aku sikit daa)..
- cili boh sikit (tekak melayu la katakan, mesti nak pedas sikit
- cheese mozarella secukupnya 

cara: (ala korang pun tau dah ni)

- tumis bawang yang dicincang tadi dengan sedikit minyak
- dah naik bau masukkan cili boh tadi goreng hingga cili tu masak
- masukkan daging cincang tadi, goreng hingga air daging tu kering
- masukkan sos spagetti kimball tu sikit
- letak perasa, biar kering seketika
- letakkan ayam tadi atas roti, taburkan cheese mozarella diatasnya
- bakar hingga roti tu garing atau kekuningan (ikut suka tekak korang la)

letak macam ni hah.

ni dah boleh bakar  dah ni


Tada! dah siap



Jumpa Lagi!!!


Sabtu, 10 Disember 2016

Blueberry Sponge Cake with Cheese Cream

      Assalammualaikum, guys! Hari ini anakbuah aku punya birthday, semalam dia request nak kek birthday dari aku! dia suruh aku buat! Erghhh! Macam la aku terorr kan! Tapi selalunya bila birthday dia aku memang akan buatkan dia kek sebiji he..he..he..tapi kek simple sahaja okay, korang tak perlulah imagine lebih2 ye. 
      Masalahnya aku kerja semalam beb, so..untuk menyenangkan hati semua orang, aku buat macam ini je. Tada! Blueberry Sponge Cake dengan Cheese Cream. Tapi, tapi, tapi, aku pakai tepung segera je untuk kek span tu. Semalam bila dapat je whatsapp voice message dari anakbuah aku tu, aku terus pergi kedai bakeri belakang tempat aku berkerja ni, beli tepung kek span segera tu je dan bahan yang tak ada kat rumah, tak payah dah aku nak sukat2 bagaikan untuk sediakan bahan kek macam dulu, sah-sah kek aku jadi gebu, he..he. Cream Cheese ada banyak version kan?! so ikut korang la nak pakai resepi Cream sesiapa pun, janji sedap ekk.
      Layan Album aku ni lagi ye..


Blueberry Sponge Cake with Cheese Cream 


* bahan dan cara buat kek span yang segera tu ada kat belakang pek tepung tu, so korang baca dan ikut je la arahan dia ekk


bahan2:
- 250ml whipping cream (yang topping tu)
- 200g cream cheese (aku pakai tatura cream cheese, so sayang pula lagi 50g tu, so aku masuk je semua dalam tu, heeeee...heeee)
- 1/2 cawan gula aising
- sedikit asen vanila
- sedikit jus lemon (ni ikut la, kadang ada lemon kat rumah aku masukkan, kadang tak ada lemon aku skip je la)

cara:
- pukul whipp cream sampai kembang
- pukul cream cheese berasingan sampai nampak lembut berkrim
- satukan cheese dalam whipp cream tadi, pukul hingga sebati
- masukkan gula sedikit-sedikit, pukul sebati
- serta asen vanila dan lemon jus tu

* hiaslah mengikut kreativiti masing2 ye



Ni je la dia tangan orang tak berseni, jadi ler ye tak




jumpa lagi



Khamis, 8 Disember 2016

Creme Brulee

      Selamat petang semua, huaaaah! di petang yang dingin ni, rasa mengantuk pula. Kalau tidur ni mahu terlajak pula sampai pagi esok kan?! Tapi kalau tak tidur, rasa lapar pula! Godek punya godek tengok apa ada dalam peti ais tu, sekali, apa pun TIDAK ADA!!! Yang ada telur dan susu je?! huhhh! bancuh susu dengan telur nak?! lepas tu minum, uhhhh.. tu tak mungkin terjadi! ehh! ada whipping cream la.. jom buat ni, Crema Brulee, tapi bahasa melayu dia apa ekk?! Entoh! Jom layan Album aku ni dulu..

Creme Brulee Aku


Creme Brulee aku

bahan2:

- 200ml susu segar
- 200ml whipping cream
- 1/4 cawan gula ( aku rasa banyak ni perfect dah )
- 2 biji telur
- 2 biji kuning telur sahaja
- 1 sudu kecil asen vanila
- sedikit garam
- gula untuk tabur atas creme brulee tu nanti 

cara2:

- campurkan semua bahan diatas, kacau sebati sehingga gula tu larut je ( tak perlulah kacau kuat bagai macam nak buat kek tu pula kan?! )
- tapiskan adunan tuang dalam bekas remekin sehingga 3/4 penuh je
- bakar 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2 ( aku lepas 20 minit bakar tu aku goyang2 sikit bekas tu, agak macam semua dah pejal ok dah la tu )
- bila dah masak tabur gula atas dia, hidupkan api torch tu bakar gula sehingga gula tu perang.
- lagi sedap makan bila baru keluar dari peti ais, lepas tu baru tabur gula tu then bakar pakai api torch tu

* sebelum aku ada torch tu, aku bakar gula atas tu pakai oven tu juga, tapi bakar pakai api atas je
* kadang2 aku malas pasang oven, aku panaskan kepala sudu besi tu, dah panas, belakang sudu tu aku oleskan atas gula yang ditabur tu, buat sampai semua gula tu terbakar perang
* sekarang dah ada api torch tu, apa lagi zerrrrrrr je la



Tada dah siap!




Jumpa Lagi..


Sabtu, 12 November 2016

Upside Down House Kuala Lumpur

      Assalammualaikum, selamat petang semua. Aku nak sambung  lagi sikit cerita hari tu boleh?! Hari aku cuti tu la, aku pergi ke Upside Down House, lepas tu aku singgah ke Blue Coral Aquarium dan Taman Eko Rimba dekat Menara Kuala Lumpur tu! 
      Aku gerak dengan anak2 lebuh kurang pukul 2.00pm, lepas makan tengah hari daa. Makan kenyang2 dulu, sebab aku fikir karang kat sana kalau lapar masaklah aku, rakyat ramai ni, mesti mahak sikit kan. Memang betul kau! bayangkan air mineral 500ml tu je dah Rm2.50, keropok Jakel dalam botol panjang tu Rm8.00 lebih, Donut macam kat Big Apple tu dua Rm8.00 tau, belum aku ambil makanan berat lagi.
     Aku pergi guna Waze, aku dekat berbelas tahun tak masuk area sana, mana nak ingat jalan tu sekarang ni. Senang je rupanya dari tampat aku ni, pergi pula hari biasa, orang tak ramai sangat. 
Sampai sana parking pun banyak, 2 jam aku kat sana, harga tiket parking Rm10.00 kau! maklumlah kawasan perlancongan la katakan.
      Tiket masuk untuk Upside Down House tu bagi orang dewasa Rm15.00 seorang. So start masuk je guna la segala sudut yang ada untuk ambil gambar. Kawasan dia tak la besar mana, so korang kena tunggu giliran orang lain dah habis bergambar, korang pula masuk, itu pun nasip baik hari biasa, kalau hari cuti lamalah jawapnya ada disana kan?!
      Disebabkan habis awal aku menjelajah rumah tu, tak sampai pun sejam, takkan aku nak balik pula, penat aku ambil cuti. So tu yang aku pergi ke Blue Coral Aquarium dan Taman Eko Rimba tu. Menara Kuala Lumpur aku tak pergi, sebab anak2 aku dah besar, mereka tak berminat sangat katanya, "tengok K.L je pun, kita dah biasakan?!" So aku pun cakap " Alhamdulillah", ha..ha. Lagi satu yang ada di sana adalah Mini Zoo, harga Tiket boleh tahan mahal juga, yang ni aku tak pergilah. Kalau aku betul2 nak tengok haiwan sok, aku pergilah ke Zoo negara Malaysia ye tak?!
      Layan Album aku ni ye..



Tada 1st gambar aku..
Aku tak pernah pergi ke Upside Down House yang lain, ni yang pertamalah aku pergi, so kira ok la..








Anak2 aku tak pandai nak menggayakan bergambar di Upside Down House macam orang lain, kalau tak mesti lebih menarik macam orang lain buat kan?!




























Nak jiwang jap dengan bunga-bunga ni!









Bye..Jumpa lagi..