Pengikut

Khamis, 17 April 2014

Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese..

      Assalammualaikum..minggu lepas aku buat Kek tau..dah lama aku geram kat Kek ni..baru hari tu la aku berkesempatan membuatnya. Kek Coklat Kukus lapis dengan Cream Cheese ni sedap beb! sebab tu la top dikalangan bloger2 masakan. Kalau korang pergi blog dorang ni, tengok la..resepi dia sama je..cuma di perindah & di sedapkan lagi dengan kreativiti masing2. tak caya tengok blog hana family & blog
dapur tanpa sempadan ni..sama kan?! Aku ikut sebiji resepi dorang ni..arrr..cuma..tetiba lak time aku bersemangat nak buat..sekali tengok serbuk koko habis daaaa.. aduss nk keluar malas...hemhhh aku masuk je la coklat masakan..sebab tu Kek aku tak hitam daaaa...he..he.. Tapi sedap gak..terasa cheese & coklat tu tau...slup..slup.. Layan Album aku ni ye..


Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese..



Resepi..( aku copy paste je la ye dari blog hana family..malas la nak taip..korang pergi la melawat hana nanti )

BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara

- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah        diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA :-

- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20    minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna  aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan  kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.


Mcm biasa, pukul gula & telur dulu..

Ni semua bahan dah dimasukkan & dipukul sebati..
kalau kek kukus mmg cair sikit..

Semua bahagian dah ready nak dikukus satu persatu..
masukkan bahagian coklat dulu..

Cheese yang dah keras sedikit..

Masukkan pula bahagian yg ketiga..

Tada!!! dah siap!

Ni la Kek Coklat Kukus Cream Cheese aku!


Bye-bye..


Rabu, 16 April 2014

Iyah! iyah!





Khamis, 10 April 2014

Captain America VS Zombi Kilang Biskut..

       Assalammualaikum... Sebenarnya tak de vs..vs der.. Cuti Sekolah bulan Mac yang lepas punya cerita la ni..cerita pun dah lama habis kat panggung..he..he. Anak2 la..berebut nak tengok Wayang.. Seorang nak tengok Captain America...seorang lagi nak tengok Zombi Kilang Biskut..penyudahnya aku bawa tengok dua2 sekali..senyap pun! Anak2 punya pasal..yang mak ni sedaya upaya la memenuhi kehendak anak2 tu..walau pun tengok cerita yang tak memenuhi citarasa maknya..esok bila maknya dah tak berupaya lagi camne la agaknya anak2 ni melayan maknya..ye tak?! 
     Mula2 tengok Zombi Kilang biskut..aduh! tak menggeletek hati aku langsung..tau dah cerita tu mengarut..tapi ni skrip pun tah la! Scene2 yang tak perlu pun banyak..macam saje je nak panjangkan cerita je.. Zombi Kampung Pisang dulu tu mengarut2 pun best gak..boleh gak tengok berkali-kali..ini..macam hampeh rasanya.. Hati aku tercuit untuk gelak hanya masa scene hantu tu je..yang rupanya tersalah kampung dah! kah!kah!kah! Tapi tak pe la..sebab dah tengok yang pertama kena la tengok yang kedua..last2 ada sambungan yang ketiga lak...hrmmm..kena tengok lagi!
      Nasip baik la lepas tengok Zombi tu tengok Filem Captain America lak, walaupun auta..yang penting kita terhibur.. Aku memang suka cerita2 yang macam ni..sebab masa kecil2 dulu berangan nak jadi Wonder Woman! nak selamatkan dunia la katakan..he..he..layan Album aku ni ye.


 Depan GSC IOI Puchong..
 

 

 
 

Abby masih lagi takut dengan org yg pakai kostum cam ni!!! 
hujung jari je dia pegang! adoyyai..

Bdk lelaki la katakan..relaks je!


 Scene dalam Filem Captain America
 

Ansem lak Buck kali ni..sbb rambut dia panjang kot! ha..ha..

Watak baru dalam Filem ni..

Watak2 penting dalam Filem ni..

    Poster Filem Zombi Kilang Biskut

 Dia ni mesti ada dalam cerita Zombi2 ni..

Watak Hantu betul2 mmg ada dalam cerita ni..
kali ni.. ni la Hantu yang salah Kampung tu!

 Watak Sofi Jikan dah tentulah jadi jahat kan!!

 Scene ni kena ada ke?!!

Terbaekkk..

 Bye-bye..




Sabtu, 5 April 2014

Fiske Steak House

      Assalammualaikum...Semalam berwestern lagi aku ni! tapi kali ni aku pergi dengan geng tempat kerja. Berjaya juga aku ayat budak2 ni supaya try makanan Western di Fiske Steak House tu..nasib baik dorang puas hati..harga pun ok kan?! kan?! kan?! Sampai situ dah pukul sepuluh lebih dah..punya la ramai orang makan waktu tu, maklumlah cukup bulan, orang baru dapat gaji la katakan, lama gak la menunggu. Dalam ramai2 orang kat situ, sekali jumpa Bos kami da..tengah makan dengan Family dia..apa nak kisah?! memang dia yang Recommend makan kat sini dulu he..he.. Korang pun cuba la try lak..macam ada saham kat situ lak aku ni..ha..ha. Layan Album aku ni ye..



Makanan kami dah sampai!!!
 

Fira & tunangnya ..

 Abby & Chicken Chop yang dia order..habiske tu?!!!
 

Ni Special Chicken Chop Fatin.. 
ada Spagetti & Coleslow lagi..

 Special Beef Steak..

 Mashroom Soup & Garlic Bread

 Breaded Chicken Chop Abby..

 Fish & Chip


 Roasted Chicken Fira..

  Special Lamb Chop..Akif.


Bye..bye..


Selasa, 1 April 2014

And I Love U So - Part 2

Best Movie..


klik link di sini ye..

(Part 2) - Watch Full Movie Free - Philippines - Movie - Viki

And I Love U So - Part 1

Best Movie...



klik link disini ye..

(Part 1) - Watch Full Movie Free - Philippines - Movie - Viki

Rabu, 26 Mac 2014

On Your Wedding Day..

      Pada 22 Mac 2014 yang lalu merupakan perkahwinan diantara Esman Faidz & Siti Hawa yang berlangsung di Johor. Sayangnya aku tak dapat menyaksikanya kerana tidak ada staff yang dapat mengantikan aku bekerja.. Tapi tak pe..sebab anak2 aku pergi dan mereka telah merakamkan detik di upacara perkahwinan pasangan pengantin tersebut. Semoga kali ini kalian temui kebahagiaan dan kekal hingga ke anak cucu. Layan Album aku ni ye..

Kad Jemputan Perkahwinan

 Sewaktu di Hotel..siap untuk ke majlis pernikahan.
Bergambar dulu dengan Bodyguard2 pengantin lelaki..

Dah sampai ke rumah pengantin perempuan..
 

Sebelum upacara pernikahan..
 


 Ni menunggu pengantin perempuan..kot?!!

 Ni dia hrrr!

 



 Ni dah tukar baju..untuk bersanding lak..


 
 

 Majlis bersanding..

 Bergambar kenangan..

Nasip baik dapat makan kat meja vip!!!
 
Selamat pengantin baru..

Sekuntum Bunga Pahar...untuk aku?!!!

 Jumpa lagi!!!