Pengikut

Jumaat, 6 Mac 2015

Kek Kukus Lapis Cheese untuk Majlis Farewell Fira



     Kek Kukus Lapis Cheese untuk Fira last day kerja dgn kami. Member dapat offer kerja di tempat lain dan sesuai dengan kelayakan yang dia ada..alhamdulillah.. Semoga lebih berjaya lagi ditempat baru itu nanti. Kek ni aku buat segera daa..kek duk panas lagi yang aku duk letak  coklat krim tu..cair ler coklat tu..ha..ha. Takpe..janji kita ikhlas kan fira.. Kek Kukus Lapis Cheese ni biasa dah aku buat. kalau korang nak menengok resepinya disini ye. layan album aku ni lagi pls!!! 


Kek untuk Fira







Jumpa lagi tau..


Rabu, 4 Mac 2015

Chocolate Moist Cupcake

      Assalammualaukum..hari itu aku buat kek coklat, anak nak makan lepas tu nak bawak bekal ke kamsisnya untuk bagi kengkawan dia katanya. So aku buat buat kecil2, senang dia nak bagi kengkawan dia tu nanti. Resepi aku guna resepi kek coklat yang biasa aku guna tu..dari hana family..terbaikk. Tak dapat nak komen banyak..aku busy sekarang ni, staff tak ada daa..dah berapa lama tah aku kerja straight sampai malam. he.he. Layan Album aku ni ye.


Kek Cawan Coklat Lembab aku.



Bahan-bahan
·                     170g tepung superfine*
·                     1 sudu kecil baking powder*
·                     1 sudu kecil soda bikarbonat*
·                     1 tin susu cair (400g)
·                     100g serbuk koko
·                     200g minyak jagung @ minyak masak
·                     250g susu pekat
·                     250g gula halus - aku kurangkan sedikit
·                     5 biji telur - blend 5 minit
Cara-cara
·                     Ayak bahan yang bertanda *.
·                     Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
·                     Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
·                     Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (hana guna hand whisk)
·                     Sapukan loyang dengan butter@marjerin. Tuang adunan kek dan kukus sehingga masak.. Sejukkan.

RESEPI COKLAT GANACHE
·                     200ml whipping cream (dairy)
·                     500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
·                     1 sudu besar air panas
·                     2 sudu besar sirap glukos
·                     2 sudu besar butter

Cara-cara
·                     Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
·                     Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
·                     Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.


Ni yang baru keluar dari Oven




Jumpa lagi.

Jumaat, 27 Februari 2015

Apam Let It Go! Let It Go!

      Assalam..lama tak jenguk blog aku ni, bz sangat gamaknya aku ni, mana tidaknya...staff tak de beb! duk kerja seteret sampai malam je ni..tapi...sempat gak wat operasi kat dapur tu..he..he. Menu minum petang aku tadi Apam Eno! tapi lupa daa nak oles minyak dulu dalam acuan tu kan?! So seksa daa..aku nak keluarkan Apam aku tu..haish! Tak pe la, dah makan sedap je..he..he.. Layan Album aku ni ye..


Apam Eno Let it go aku!


Bahan2:

1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandul
1/2 cawan gula
1 sudu teh yis mauripan
1 sudu kecil eno biru
kelapa parut yang dicampur garam sedikit
pewarna ikut kegemaran

Cara2:
- satukan semua bahan kecuali Eno, kacau sebati, biarkan 1/2 jam
- bila tengok adunan tu dah berbuih sikit baru campurkan eno & pewarna
- kukus hingga masak ( lama masaknya ikutlah besar @ kecil acuan yang anda gunakan)
- dah masak gaulkan @ letakan kelapa parut tadi.


Acuan yang aku gunakan..

biarkan 30min

letak color kegemaran

tuang adunan dalam acuan..kukuskan


Tada! dah siap.. tak boleh keluar! huk! huk!

Apam Eno let it go aku!


Jumpa lagi!..


Rabu, 25 Februari 2015

Wordless






Sabtu, 7 Februari 2015

Mini Pavlova aku

      Selamat petang, hari ini aku mencuba untuk membuat Pavlova. Asyik duk beli orang punya je, benda favorite..sedapkan?! tak cukup! makan tak puaslah ha..ha. Resepi dah google merata-rata.. tapi buatnya tak gak..he..he. Hari ni barulah aku berkesempatan membuatnya... hmmmm..nikmatnya Allah..buat sendiri kan..dapat banyak woo..lepas tu suka hati akulah kan nak letak apa untuk hiasanya..he..he. Resepi Pavlova lebih kurang je semuanya, cuma manisnya lah korang adjust ikut tekak korang..dalam banyak2 resepi yang aku google tu aku mencuba resepi ini..tapi aku tak tau la siapa tuannya..sebab dah lama sangat aku kumpul he..he. Layan Album Pavlova aku ni ye..


Mini Pavlova aku hu..hu.




Bahan-bahan
4 biji (120 grams) telur putih
1 cawan gula kaster (aku kurangkan sikit)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cuka makanan
1 sudu makan tepung jagung

Topping:
1 cup (240 ml) non-diary whipping cream

Cara buat topping
 Pukul non-diary whipping cream sehingga kembang dan gebu.

Cadangan buah-buahan untuk hiasan
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries,  pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda

Cara membuat Mini Pavlova
Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan gula semuanya telah hancur.
1.   Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
2.   Tuangkan atas acuan kertas kecil2
3.   Panaskan oven pada 200 darjah C
4.   Bila masukan pavlova dalam oven terus turunkan suhu kepada 160 darjah C dan Bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam. Tutup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk. (tp bergantung pada oven masing2 ye)
5.   Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.


Putih telur yang dah kembang

Aku buat bentuk mcm ni..senang nak ngap!

dah masak garing

Letak krim

hias dengan buah2

Tada! dah siap








Jumpa lagi



Rabu, 4 Februari 2015

Green Velvet Cake untuk Ayah & Shasha

      Selamat petang kengkawan..hari minggu yang lalu kami menyambut Birthday Ayah yang ke 73 tahun serta anak kedua ku yang lahir pada bulan Januari juga. Alhamdulillah.. walaupun ayah semakin uzur tapi kami bersyukur ayah masih bersama kami lagi..terima kasih Allah. Disebabkan ramai gak anak buah yang ada waktu itu..So kali ini aku nak buat Kek yang besar sikitlah, Green Velvet Cake bertingkek-tingkek! Ha..ha.. Taklah..2 tingkat je. Resepi Red Velvet Cake yang biasa aku buat tu la..cuma colour je aku tukar ke warna hijau..rasa tetap sama beb! so sadap & so moist & so creamy! Layan Album birthday aku ni ye..


Green Velvet Cake aku..

Birthday Ayah & Shasha memang selalunya kami sambut bersama..

Ni la 1/4 daripada cucu2 Ayah


Adik pun buat Kek juga..Devil Chocolate Cake Ct




Proses mengukus

Proses meletak krim

Tada!! dah siap!
 inilah hasil dari tangan tak berseni ku..he..he.








Jumpa lagi..