Pengikut

Khamis, 24 Julai 2014

Microwave Fudge

      Assalammualaikum... korang nak tak resepi buat Fudge ni.. senang..masuk Microwave je. Resepi aku ambil dari buku Mom Recipe..bolehlah buat makan sendiri2. Layan yeh Album Coklat aku ni..

Microwave Fudge Aku

Bahan2:
1 bar milk chocolate
1 bar white chocolate
1 cup peanut butter
50mg shortening (ni aku tambah sendiri)
sedikit badam (ni pun aku tambah sendiri ha.ha..)

Cara2:
-masukkan semuabahan dalam mangkuk microwave..masak dalam 3-4min.
-keluarkan kacau rata hingga semuanya cair
-tuang dalam acauan atau loyang yang telah disapu butter
-sejukkan dan bolehlah dikeluarkan dari acuan @ potong squares


Satukan semua bahan


Ni baru keluar dari Microwave

Acuan aku..

Ni anak aku punya kerja la ni..macam2 bentuk lak dibuatnya..


Bye-bye..


Rabu, 23 Julai 2014

Kek Pisang Chef Wan

      Assalammualaikum..bulan2 puasa ni tekak teringin lak nak makan Kek. Kek apa yang senang ekk! tengok dalam Peti Ais tu ada Pisang sikit hmmm...buat kek pisang lah. Selak punya selak buku resepi, ternampak resepi Kek Pisang Chef Wan..resepi ni dah lama aku ambil dari salah satu rancangan masakkan dia lama dulu. Entah betul ke tak resepi yang aku salin ni masa tu?! tapi kalau aku dah salin dalam buku resepi besar aku ni..maknanya complete lah resepinya yang dapat aku salin. Buktinya..jadi apa kek aku..rasa pun sedap..yang penting sempoi je resepinya dan senang. Ok..masa tak de..layan Album Kek aku ni ye..

Kek Pisang Chef Wan version aku..

Bahan2:

1 3/4  cawan tepung 
1 cawan pisang emas - yg dilecek
225g mentega
2 biji telur saiz yg besar sikit
1 cawan gula halus
sedikit jus lemon & garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh asen vanilla
1/2 cawan yogurt
sedikit walnut cincang yang dibakar (aku tak letak- x de stok daa)

Cara2:

-pukul gebu gula & mentega
-masuk telur + asen + lemon + garam
-masuk yogurt & tepung & pisang
-bakar 180C selama 45 min- bergantung pada oven masing2



 Aku pukul semua bahan ni ( maaf ye tak ikut arahan..nk cepat)



Tada!! dah siap!




Bye-bye..



Selasa, 22 Julai 2014

Chocolate Chip Best Ever

      Biskut Chocolate Chip Best Ever ni aku ambil dari blog Boss aku..seperti namanya..begitu juga rasanya.. Aku dah pun copkan resepi ni sebagai resepi Biskut Chocolate Chip paveret keluarga aku.. Ok tak boleh cerita panjang...tak ada masa dah ni..layan Album Biskut Raya aku ni ye.. Resepi copy paste je ye..tak sempat nak translate..korang google translate sediri je la.

Chocolate Chip Best Ever Aku!

Pukul bahan2 ni dulu..


RESIPI BEST EVER CHOCOLATE CHIP COOKIES 

source2: inahar's cooking time

Ingredients


1 cup butter, softened 
1 cup white sugar 

1 cup packed brown sugar 

2 eggs 

2 teaspoons vanilla extract
 
2 cups all-purpose flour - kita kurangkan tepung kpd 11/2 cup je dan tambah 1/2 cup cocoa powder utk chocolate flavour
 
1 cup ground oatmeal

1 teaspoon baking soda 

1 teaspoon b/powder

1/2 teaspoon salt

11/2 cups semisweet chocolate chips 
1 cup chopped almond 


Directions

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).

Sift the flour with baking soda. Set aside.Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Add salt. Stir in flour & ground oatmeal, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans. The batter will be quite thick and easier for you to to shape the cookies to a smaller or bigger size.

Bake for about 15 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.


Masukkan bahan kering

Sudukan...biskut aku aku tambah tepung lg sikit.. so aku bentukkanlah..tp sedap gak..


Tada!!! dah siap!


Jumpa lagi!!!



Isnin, 21 Julai 2014

Seribu Bintang...







Stress! stress!!

       Argggggh!!!! tension! tension!  kadang rasa nak jerit je! Bosan la camgini! Andainya aku bersayap dah lama aku terbang jauh dari sini!!! Astagfirullah3x...bila kita tension dengan satu benda....semua benda berkait jadi tak kena! Mula la rasa macam2! Masa ni pula lah rasa diri ni tak diperlukan...tak dihargai..tak dihormat..tak dikasihani & paling menyedihkan...tak disayangi seperti mana kita menyayangi! Hanya ini saja ke yang layak aku terima?!!          Hmmmm..kalau begitu takdirnya aku terima ketentuannya..

Rabu, 16 Julai 2014

Takut Tak?!

Sabtu, 12 Julai 2014

Kari Ayam Ala Pasama

      Guys! korang dah fikir ke nak masak lauk apa untuk buka puasa petang ni?!..apa kata korang masak Kari Ayam ala Pasamah ni?! Nampak macam masak Ayam Palembang kan?! macam masak kari kan?! tapi bukan..biasala.. bahan2 lebih kurang je, ada tambah tu..kurangkan ni. Tapi walaupun tambah satu bahan..tapi rasa dia lain beb.. kesedapan dia berbeza..terasa dan sedap tau kalau ikut betul2 resepinya..yang penting sedap!


Kari Ayam Pasama Version Aku..

Bahan2:

1 ekor ayam
3 biji bawang merah (bukan bkecil tau)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(hiris bahan2 diatas)
4 sekawan (kayu manis, b.lawang, b.cengkih, buah pelaga)
4 sudu besar rempah kari
3 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat 
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara2:

-panaskan minyak, masukkan 4 sekawan tu
-masuk bahan2 yang dihiris hingga kekuningan
-masukkan rempah kari dan kerisik hingga pecah minyak
-masukkan ayam dah sedikit air masak seketika (kacau selalu untuk mengelakkan rempah hangit tau)
-masukkan santan dan sedikit air
-masak hingga kuah pekat


Bahan2 untuk menumis..

Masukkan rempah dulu biar pecah minyak..

Masuk ayam dulu biar sebati dan kering sikit..

Baru masuk santan pekat tadi..masak hingga pekat sikit..

Tada..dah keringkan?! 
Kuahnya tu..slup! cicah roti ke..cuk kodok ke..lempeng ke sedap tu!


Bye-bye..