Pengikut

Sabtu, 1 November 2014

Kek Birthday Sarah

      Assalammualaikum...minggu lepas aku melawat anak yang belajar di Melaka tu. Kami pun pergi ke Rumah Along di Seremban & tidur semalam disana..kebetulan Birthday anaknya Sarah baru lepas, aku fikir elok gak kalau aku buat sebiji Kek sebagai hadiah aku untuk dia. (opps! terlambat sudah! he..he.) So sempat gak lah aku buat sebiji lagi Kek Coklat Lembab lagi menggunakan resepi yang the bestlah..yang biasa aku buat tu..he..he.. layan Album birthday aku ni ye..

Anak buah aku Sarah





  Bahan-bahan 

·        170g tepung superfine*
·        1 sudu kecil baking powder*
·        1 sudu kecil soda bikarbonat*
·        1 tin susu cair (400g)
·        100g serbuk koko
·        200g minyak jagung @ minyak masak
·        250g susu pekat
·        250g gula halus - hana letak 210 jer
·        5 biji telur - blend 5 minit
o   Cara-cara
·        Ayak bahan yang bertanda *.
·        Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
·        Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
·        Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (hana guna hand whisk)
·        Sapukan loyang dengan butter@marjerin. Tuang adunan kek dan kukus selama 1jam 10minit.
·        Sejukkan.

RESEPI COKLAT GANACHE
  
·         200ml whipping cream (dairy)
·         500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
·         1 sudu besar air panas
·         2 sudu besar sirap glukos
·         2 sudu besar butter
o   
Cara-cara
·         Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
·         Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
·         Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

o   
  RESEPI COFFEE CREAM CHEESE 
·         500g creamcheese
·         1 cawan butter lembut
·         1 cawan gula aising
·         1 peket cofffee 3 in 1 (hana guna separuh je)
o   
Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.

 CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE

·         Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan. 
·         Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag. Paipkan di atas kek membentuk likaran secara berselang seli  (seperti gambar di atas).
·         Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
·         Dan Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.

·         Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

Ni Kek yang dah diratakan krim.

Hiaslah ikut kreativiti korang..
Maaf ye..setakat ini je lah yang termampu aku hias..he..he.




Jumpa lagi!


Rabu, 29 Oktober 2014

Kuih Seri Muka

      Jom minum petang? makan Kuih Seri Muka ni! Tadi ternampak beras pulut dalam gobok aku tu..dah lama pun..tak masak2 lagi. Lepas hantar anak Sekolah tadi balik rumah terus tanak Pulut tu. Aku dah pernah buat Kuih ni dulu.. menggunakan resepi dari blog kegemaran aku ler Dapur Tanpa Sempadan tu. Layan Album Kuih aku ni ye..


Kuih Seri Muka Aku..




RESEPINYA:-

BAHAN LAPISAN BAWAH :-
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna hijau

BAHAN LAPISAN ATAS :-)

60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste

CARA MEMBUATNYA :-
  

-UNTUK LAPISAN ATAS :- Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata. Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja). 

-UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan. 

-UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...


Daun pandan yang di blander & tapiskan..



Tada! Dah siap!!


Jumpa lagi!

Selasa, 28 Oktober 2014

Strawberry Chocolate

      Assalammualaikum...nak ajak korang makan Strawberry Chocolate ni. Ni bahana pergi ke Cameron Highland dulu la ni..sejak tu anak2 duk asyik nak makan benda ni je.. Kalau pergi ke Uptown je mesti singgah ke kedai yang jual Strawberry Chocolate ni.. Kalau sorang tak pe gak beli..ni kalau ada anak yang cuti balik dari Asrama ni..parak aku asyik nak ke Uptown je. Senang citer beli je Strawberry lepastu buat Chocolate sendiri.. Hmmm...budak2 ni makan kenyang sehingga menjilat garfu tu..he..he.


Strawberry Chocolate aku..







Jumpa lagi..


Jumaat, 17 Oktober 2014

Agar-agar Santan Pandan

      Musim Agar-agar aku belum habis lagi daa..hu..hu. Kali ni aku buat Agar-agar Santan Pandan pula untuk minum petang ni.. Korang pun biasa dah makan Agar-agar ni kan?! Tapi ini kali pertama gak aku buat Agar-agar Santan Pandan ni.. so jadi tak ni? he..he. Tapi resepi aku tak ingat aku ambil kat mana..tapi lebih kurang dengan korang punya gak kan?! So layan Album aku ni ye..

Ni la Agar-agar Santan Pandan aku..




Bahan-bahan:

1 paket serbuk agar2  ( yang 10g tu )

4 cawan air
1 cawan gula pasir
250ml santan (aku guna santan kotak 100ml, pastu aku tambah air jadikannya 250ml)
1 biji telur (masukkan dalam santan tadi, pastu kacau dengan garfu)
sedikit garam
5 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau & perisa pandan

Cara2:

- blander daun pandan dengan sedikit air, tapiskan.

- masak gula pasir dengan air blander daun pandan tadi..tambah lagi air..jadikannya 4 cawan semuanya. 
- bila dah mendidih masukkan sebuk agar2 & kacau sebati.
- masukkan pula santan yang dah dicampur dengan telur tadi. biar menggelegak (santan pecah). kacau takut membuak keluar lak.
- kacau dalam 2 minit, bila dah nampak macam berbintil-bintil, tutup api, masukkan dalam acuan.
- bila dah sejuk bolehlah dihidangkan.
- lebih sedap dimakan kalau agar2 ni baru keluar dari peti ais!!!


Masak air pandan & gula pasir tadi..

Dah menggelegak masukkan santan serta telur tadi..

Masukkan dalam acuan..

Tada!!! dah siap..


Jumpa Lagi!!



Agar-agar Gula Melaka

      Salam Jumaat..aku masih lagi di mood untuk menyediakan manisan Agar-agar lagi ni.. jangan marah arhhhh!!! he..he. Kali ni aku buat Agar-agar Gula Melaka (kata orang Melaka heeee)..1st time aku buat Agar2 ni. So aku intai lah di blog yatie-sinar kehidupan ku.. senang & simple je. So korang pun bolehlah intai juga di sana..macam2 ada..he..he. Layan Album Agar-agar aku ye.

Agar-agar Gula Melaka aku.

Comelnyer...(aku tak boleh tgk agar2..geram!)


Bahan-bahan:

1 paket serbuk agar2  ( yang 10g tu )
4 cawan air
1 ketul gula melaka (dalam 200g)
1/4 cawan gula pasir
250ml santan (aku guna santan kotak 100ml, pastu aku tambah air jadikannya 250ml)
1 biji telur (masukkan dalam santan tadi, pastu kacau dengan garfu)
sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara2:

- masak gula melaka yang diracik kecil2, gula pasir & daun pandan bersama dengan 4 cawan air tadi sehingga larut semua gula & tapiskan. 
- bila dah mendidih masukkan sebuk agar2 & kacau sebati.
- masukkan pula santan yang dah dicampur dengan telur tadi. biar menggelegak (santan pecah). kacau takut membuak keluar lak.
- kacau dalam 2 minit, bila dah nampak macam berbintil-bintil, tutup api, masukkan dalam acuan.
- bila dah sejuk bolehlah dihidangkan.
- lebih sedap dimakan kalau agar2 ni baru keluar dari peti ais wooo!!!

Masak Gula Melaka, Gula Pasir & Daun Pandan bersama 4 cawan air tadi.

Semasa menggelegak tu..masukkan santan macam bawah ni, pastikan kacau takut membuak lak..

Masukkan dalam acuan..

Tada!!! dah siap..


Jumpa lagi!!


Rabu, 15 Oktober 2014

Assalammualaikum...

Selasa, 14 Oktober 2014

Agar-agar Milo & Oreo Lagi!

      Selamat pagi...berjelly-jelly lagi kami ni! Disebabkan aku lupa nak tunjuk gambar Agar2 Milo & Oreo aku yang dah dipotong hari tu..so aku buat lagi Agar2 Milo & Oreo ni. Aku nak gak tunjuk gambar Agar2 version aku yang dah berpotong tu.. ( penyakit-penyakit! )..he..he.. Tapi kali ni aku buat 2 lapis je lah ye..jimat masa. Layan Album aku ni ye..resepi boleh tengok di sini ye..

Agar-agar Milo & Oreo aku..






Jumpa lagi...