Pengikut

Rabu, 27 Julai 2016

Rumah Makan Cibiuk Wangsa Maju

      Assalammualaikum...selamat sore semua...ehh! tetiba lak! ambil mood la katakan. Alhamdulillah rezeki hari ini makan di Rumah Makan Cibiuk Wangsa Maju. Aku dan teman sekerja ku telah dibawa oleh majikan kami untuk makan tengah hari disini. Katanya di Cibiuk ini ada pelbagai jenis sambal, jadi kami ingin mencoba sambalnya itu. Ternyata memang berbeda tiap satu sambalnya itu, dari yang tidak pedas, hingga yang memang ' pedas bangat ' kata temanku yang ada disitu. Tapi bagi aku..orang Negeri Sembilan-Melaka, biasa-biasa aja...masih boleh dimakan dengan selamber je..he..he. Yang pastinya..sedap!!! Inssya Allah kalau ada rezeki boleh kesini lagi ya. 
      Pada Majikan ku..terima kasih daun keladi, lain kali belanja lagi! Layan Album aku ni dulu ye..


There are part of my life




Terselit lak dia ni..

Disebabkan aku sampai lambat, mereka dah orderkan untuk aku. So aku tak tahu tajuk menu deme ni.. kome layan gambau je la ye..kot lah teringin lepas tengok ni, kome google je la..





Jumpa lagi...



Isnin, 4 Julai 2016

Cornflakes madu

      Assalammualaikum...dah 29 Ramadhan kan?! aku baru nak buat kuih raya ni..baju pun tak abis jahit lagi ni.. Errr...nak minta postponed hari Raya boleh?!!! bagi lagi 2-3 hari lagi boleh?! banyaknya kerja nak buat...hwaaaa!!!
      Cornflakes Madu ni pun terkejar-kejar aku buatnya, anak asyik duk tanya je bila nak buat Cornflakes Madu ni. Nasip anak-anak dah besar, so dorang la yang masukkan Cornflakes dalam paper cup tu.
Okay..aku nak sambung jahit baju jap..korang layan Album aku ni ye..


Cornflakes Madu aku..


Cornflakes Madu Aku
Bahan2:

Bahan A
200g cornflakes
100g almond flakes ( sangai sekejap )

Bahan B

110g butter
90g gula halus
6 sudu besar madu
1 sudu besar golden syrup

Cara2:

- campurkan bahan B, panaskan atas kuali sehingga sebati (gula dah larut )
- masukkan bahan A dalam kuali, kacau sebati.
- sudukan dalam paper cup, bakar sekejap dalam 7 minit, 175C atau bergantung pada oven masing2 ye.


Masuk semua sekali kacau sebati

Susun dalam paper cup, hiaslah mengikut citarasa korang

Tada!!! nak try?!!



Jumpa Lagi..





Sabtu, 25 Jun 2016

Rich Chocolate Pudding Again and Again

     Selamat petang semua..dah siap ke masak untuk buka puasa? aku pun dah..dah siap...siap beli kat kedai..kerja sampai malam hari ni..hwaaa... Time kerja ni..perkara paling benci ialah fikir nak buka puasa apa petang ni! Memang tension! tak tau nak makan apa pulak petang ni. Hendak2 macam aku ni..dah kerja kat sini dekat 20 tahun, cer korang bayangkan berapa kali aku dah buka puasa time kerja, berapa banyak aku makan kat area sini je..dah penat muak wooo..
      Baru2 ni kan banyak orang buat delivery makanan, semua best2, ada yang murah2, ada yang mahal gak. tapi pa'rak gak la nak membelinya sebab selalunya minimun order mesti paling sikit 3 set. Kadang tak cukup korum..tak merasa ler... 
      Ni aku nak tunjuk kat korang, petang2 cam ni..time dekat nak berbuka puasa ni, cer tengok gambau tu..tertelan gak air liur kan..he..he. Ni Rich Chocolate Pudding aku buat hari tu..selalu dah aku buat benda ni kan..bentuk je lain2..dah sedap..buat selalulah. Apa lagi..layan Album aku ni ye.


Rich Chocolate Pudding Aku.




Resepi Rich Chocolate Pudding

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4.untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan
Tuangkan kedalam acuan


Ok jumpa lagi..
selamat berbuka puasa..



Isnin, 20 Jun 2016

Muffin Chocolate

      Assalammualaikum..salam Ramadhan semua yang menyambutnya ye. Orang sibuk buat Kuih Raya aku sibuk buat Muffin Chocolate lak ye. Apa nak buat..anak teringin makan..aku bancuhlah kejap. Ala..Muffin kan?! senang je kot..masuk semua bahan kacau pakai senduk kayu tu je..masuk dalam paper cup..bakar sampai masak. Resepi aku ambil dari blog Bos aku daa..nanti korang try la ye. Tada!! Layan Album aku ni ye.


Ni aku punya Muffin Coklat


Muffin Chocolate 
Bahan:- 

1 3/4 cawan tepung gandum  
1/4 cawan serbuk koko 
1 cawan gula perang
1 sk baking powder 
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam  
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit  
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan 
1 sk esen vanila  
choc chips secukupnye

Cara :-

-Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
-Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
-Masukkan choc chips. 
-Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye.
-Bakar selama 20 minit @ hingga masak.

tips- untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bahan kering & basah hanya sebentar sekadar rata je menggunakan senduk kayu isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok.. 


Errr...aku bancuh je...anak yag buat...dia nk makan kan?!



Suka hati dia je tabur bebanyak coklat chips tu..sadappp!



 Okay..jumpa lagi












Khamis, 2 Jun 2016

Dinner at Kafe The Nearby Coffee

      Assalammualaikum, ini cerita  malam semalam, aku and the geng pergi makan malam kat Restoran ni.. Kafe The Nearby Coffee di Rampai Business Setapak. Skrol2 kat facebook, sekali jumpa page Restoran ni, then tengok aikk..cam dekat je ni kan?! Apalagi colling2lah geng makan2 aku, balik kerja terus pergi. 
      Banyak menu kau! nampak macam Western2 je kan..sekali laksa pun ada daa..! tapi aku tak makan la malam tu. Bagus Restoranya..budak2 muda yang jaganya..melayu lak tu..tanpa ragu aku makan..yang penting sedap..macam homemade daa.. Rasa nak pergi je ni..asyik terbayang meatball dia tu..harga memang berpatutan, kalau tak patut aku tak pergi der lagi kan?!
     

 Jom layan Album aku ni..



ni aku tak ingat nama dia..roti aiskrim la lebih kurang

waffle with aiskrim..ahhh..ranggup waffle dia..

macaroni with black papper meatball

ni set meatball dengan sos blackpapper


nak pergi lagi la..
jom?!!!


Sabtu, 28 Mei 2016

Happy 23rd Birthday Ain!

      Assalammualaikum dan selamat berhari minggu semua. Apa rancangan korang hari ni? Aku  tak rancang apa2 pun lagi, hanya nak bermalas-malas je duk rumah kot. Sebelum aku mulakan aktiviti hari ni..aku nak update jap cerita harinjumaat lepas, pasal kami sambut birthday rakan sekerja kami ni. 
      Ni kali kedia kami sambut birthday dia di sini sejak dia mula Bekerja dgn kami..tahun depan tak tau la ada ke tak dia di sini..maklumlah dia ada diploma dlm nursing, so satu hari nanti dia mesti nak berkerja di Hospital juga ekk?! 
      Tak pe lah, tu kita fikir kemudian..la ni kita sambut je dulu birthday budak ni kat sini dulu. Hari tu salah seorang bos kami belanja makan KFC, aku buatkan dia kek simple je.. kek Coklat Kukus dengan Cheese Cocktail Cream..resepi aku ambil dari blog izzah muffin lover..nanti aku letak link dia kemudian ye..aku tak reti daa nak letak link guna HP ni..heeeeee. 
      Layan Album aku ji dulu ye..

Happy birthday to ain
 
   






Ni dulu dan sekarang.


Jumpa Lagi...


Kek Coklat Kukus Keju Koktel

      Assalammualaikum, selamat tengah hari semua..tengah buat apa tu? dah makan ehh?! Aku tengah kerja daa..bila nak ke tepi lak tak tau la..he..he. Aku nak tunjuk korang resepi Kek Coklat Kukus Koktel yang aku buat untuk rakan sekerja aku punya Birthday hari tu. 
      Resepi ni dah lama aku simpan, tak pernah try pun lagi, so sebab masa pun tak ada..aku try la buat sebab nampak macam senang je kan. Resepi ni aku ambil dari bloh izah muffin lover, terima kasih ye empunya blog sudi kongsi resepi dengan kami2 ni yang tak berapa reti nak membaking..he..he.


Ni Kek Coklat Kukus Koktel aku

Sedapkan?!



Bahan2:

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecik serbuk nescafe

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur
1 sudu kecil vanila

Cara2

- panaskan kukusan dulu dan sediakan loyang yang telah di glaze dengan butter.
- ayakkan semua bahan A - masuk dalam mangkuk.
- satukan semua bahan B - masuk dalam mangkuk bahan A tadi, kacau hingga sebati.
- masukkan telur dan vanila tadi kacau lagi sampai sebati semuanya.
- tuang dalam loyang tadi, kukus selama sejam atau sehingga masak, kemudian sejukkan kek tadi.

Bahan Krim Keju
 250gm krim cheese
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar2 ( masak 1/2 cawan air dengan 1 sudu besar serbuk agar2 ) (aku guna air dari tin buah2 koktel tadi.
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel

Cara2

- pukul krim cheese dan gula hingga sebati
- masukkan yogurt
- masukkan air agar2 tadi
- tuang atas kek dan ratakan, ikut suka koranglah nak hias camne.
- tabur buah2 koktek tadi.
- sejukkan kek beberapa jam.
- potong dan hidangkan



Senangkan?! yang penting sadap!



Aku tambah buah strawberry atas tu.



Ok..jumpa lagi