Pengikut

Sabtu, 28 Mei 2016

Happy 23rd Birthday Ain!

      Assalammualaikum dan selamat berhari minggu semua. Apa rancangan korang hari ni? Aku  tak rancang apa2 pun lagi, hanya nak bermalas-malas je duk rumah kot. Sebelum aku mulakan aktiviti hari ni..aku nak update jap cerita harinjumaat lepas, pasal kami sambut birthday rakan sekerja kami ni. 
      Ni kali kedia kami sambut birthday dia di sini sejak dia mula Bekerja dgn kami..tahun depan tak tau la ada ke tak dia di sini..maklumlah dia ada diploma dlm nursing, so satu hari nanti dia mesti nak berkerja di Hospital juga ekk?! 
      Tak pe lah, tu kita fikir kemudian..la ni kita sambut je dulu birthday budak ni kat sini dulu. Hari tu salah seorang bos kami belanja makan KFC, aku buatkan dia kek simple je.. kek Coklat Kukus dengan Cheese Cocktail Cream..resepi aku ambil dari blog izzah muffin lover..nanti aku letak link dia kemudian ye..aku tak reti daa nak letak link guna HP ni..heeeeee. 
      Layan Album aku ji dulu ye..

Happy birthday to ain
 
   






Ni dulu dan sekarang.


Jumpa Lagi...


Kek Coklat Kukus Keju Koktel

      Assalammualaikum, selamat tengah hari semua..tengah buat apa tu? dah makan ehh?! Aku tengah kerja daa..bila nak ke tepi lak tak tau la..he..he. Aku nak tunjuk korang resepi Kek Coklat Kukus Koktel yang aku buat untuk rakan sekerja aku punya Birthday hari tu. 
      Resepi ni dah lama aku simpan, tak pernah try pun lagi, so sebab masa pun tak ada..aku try la buat sebab nampak macam senang je kan. Resepi ni aku ambil dari bloh izah muffin lover, terima kasih ye empunya blog sudi kongsi resepi dengan kami2 ni yang tak berapa reti nak membaking..he..he.


Ni Kek Coklat Kukus Koktel aku

Sedapkan?!



Bahan2:

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecik serbuk nescafe

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur
1 sudu kecil vanila

Cara2

- panaskan kukusan dulu dan sediakan loyang yang telah di glaze dengan butter.
- ayakkan semua bahan A - masuk dalam mangkuk.
- satukan semua bahan B - masuk dalam mangkuk bahan A tadi, kacau hingga sebati.
- masukkan telur dan vanila tadi kacau lagi sampai sebati semuanya.
- tuang dalam loyang tadi, kukus selama sejam atau sehingga masak, kemudian sejukkan kek tadi.

Bahan Krim Keju
 250gm krim cheese
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar2 ( masak 1/2 cawan air dengan 1 sudu besar serbuk agar2 ) (aku guna air dari tin buah2 koktel tadi.
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel

Cara2

- pukul krim cheese dan gula hingga sebati
- masukkan yogurt
- masukkan air agar2 tadi
- tuang atas kek dan ratakan, ikut suka koranglah nak hias camne.
- tabur buah2 koktek tadi.
- sejukkan kek beberapa jam.
- potong dan hidangkan



Senangkan?! yang penting sadap!



Aku tambah buah strawberry atas tu.



Ok..jumpa lagi



Sabtu, 7 Mei 2016

Agar-agar Santan Pandan

      Hi semua...selamat tengah hari..lama tak jumpa korang. Sebenarnya aku terlupa lak tentang kewujudan blog aku ni..la ni baru teringat..barulah buka blog jumpa korang semua. Panas giler kat luar tu sekarang ni kan?! nak keluar rumah pun aku malas sekarang ni..so duk rumah je la besarkan badan..he..he. 
      Jom buat agar2 nak?! simpan Peti Ais..lepas tu makan lak sejuk2..fuhhh! memang terbaiklah. Ni aku punya dah siap..aku makan dulu lah ehh! Layan Albun aku ni dulu ye.. Nak tengok tak Agar-agar Santan Pandan aku yang dulu punya! klik kat sini ye..

Agar-agar Santan Pandan aku..


Bahan-bahan:
 1 paket serbuk agar2  ( yang 10g tu )
 4 cawan air
 1 cawan gula pasir
 250ml santan (aku guna santan kotak 100ml, pastu aku tambah air jadikannya 250ml)
 1 biji telur (masukkan dalam santan tadi, pastu kacau dengan garfu) 
sedikit garam 
5 helai daun pandan 
sedikit pewarna hijau & perisa pandan 
Cara2: 
- blander daun pandan dengan sedikit air, tapiskan. 
- masak gula pasir dengan air blander daun pandan tadi..tambah lagi air..jadikannya 4 cawan semuanya. 
 - bila dah mendidih masukkan sebuk agar2 & kacau sebati.
 - masukkan pula santan yang dah dicampur dengan telur tadi. biar menggelegak (santan pecah). kacau takut membuak keluar lak.
 - kacau dalam 2 minit, bila dah nampak macam berbintil-bintil, tutup api, masukkan dalam acuan.
 - bila dah sejuk bolehlah dihidangkan.





Bye..jumpa lagi..



Ahad, 13 Mac 2016

Agar-agar Santan Gula Melaka

       Assalammualaikum.. Selamat petang guy's.. Jom pekena sat Agar-agar Santan Gula Melaka aku ni jap... Aku buat dalam bekas kecil2 ni sebagai manisan..makanan tambahan untuk Tahlil 100 hari Arwah Bonda aku malam nanti.. 
Tapi banyak ni...meh lah..bolehlah makan sikit time panas-panas ni.. Layan Album aku ni ye..


Agar-agar Santan Gula Melaka aku 


Agar-agar Santan Gula Melaka 

Bahan-bahan :
1 peket agar-agar 
5 cawan air
1 cawan air gula merah
3/4 cawan gula
1 cawan santan pekat ( aku guna 1 kotak santan kotak kecil tu) 
1 biji telur ayam 
2-3 helai daun pandan

Caranya:
1. Masakkan agar2  dengan air hingga larut bersama daun pandan
2. Masukkan gula pasir - biar smpi gula hancur ye...
3. Dah hancur, tapiskan kedlm periuk lain.
4. Masukkan air gula merah (tapis dulu gula tu)
5. Telur ayam tadi, kacaukan bersama santan, kacau hingga sebati.
6. Bancuhan telur dan santan tadi, tapis dan masukkan terus kedalam agar-agar tadi, biarkan ia mendidih.
7. Masukkan adunan ke dalam bekas yg sesuai. 
pastu sejukkan dlm fridge.



Jumpa Lagi!!!




Khamis, 10 Mac 2016

Nutella Cheese Cake

      Assalammualaikum, uhuk! uhuk! berdebunya blog ni! lama tak kemas! busy naw ke tuan  rumah ni! he..he. Uish! rindunya aku kat korang tak terkata..tapi apakan daya..masa tidak mengizinkan. Hari ini kerana rindu yang tidak tertahan, aku munculkan juga sebentar diriku disini bertemu kalian. 
      Hari ini aku nak tunjuk Cheese Cake yang zaman nun aku buat dan simpan kat draf..la ni baru aku nak habaq kat hangpa semua. Resepi Nutella Cheese Cake ni aku ambil kat Youtube..aku taip je Nutella Cheese Cake, video resepi ni naik dulu..tengok cam simple je so aku try la. Sedap kau! so creamy..tak muak makan, lebih-lebih lagi kalau dia sejuk sikit.. makan tak berhenti tu. Ingat nk makan sesudu...tapi eh! satu sudu lagilah..lepastu..lagi satulah..sudahnya habis sepotong.. Anak2 pun suka tu..asyik suruh buat je..so adalah dekat 3-4 kali dah aku buat Kek ni. Selamat menjamu mata! Layan Album aku ye..


Nutella Cheese Cake aku..


Bahan untuk kerak:

250g biskut oreo (buangkan krimnya)
80g butter yang dicairkan (6sudu besar)

caranya:

- hancurkan biskut tadi, masukkan butter cair, kacau sebati
- masukkan adunan biskut dalam loyang, padat & ratakan biskut tadi
- bakar 180'C selama 13-15minit

Bahan untuk Cheese:

-1kg cream cheese (suhu bilik)
- 3/4 cawan heavy cream
- 1 cawan gula halus
- 2 sudu kecil esen vanila
- 4 biji telur (suhu bilik)
- 2 sudu besar tepung (ni aku tambah sendiri)

caranya:

- pukul cheese dan heavy ccream sebentar
- masukkan gula halus -pukul lagi
- masukkan esen vanila dan telur-pukul hingga sebati
- masukkan tepung-kacau sebati
- asingkan 1/3 adunan cheese, selebihnya tuang kedalam loyang    biskut tadi

- ambil 1/3 adunan cheese yang di asingkan tadi,
- campur dengan 2/3 cawan nutella. (ala..agak2 la..ikut suka korang lah nak banyak mana..sedap je nanti.
- masukkan 2 sudu besar heavy cream, kacau sebati

- tuang aduan cheese dan nutella tadi diatas aduan biskut dan cheese tadi.
- ratakan atau nak buat marble ke, suka2 hati la ye.
- bakar 150'C selama 45-55 minit atau sehingga masak.
- sejukkan kek yang telah masak tadi.

sementara kek sejuk,

- ambil 1/3 cawan heavy cream panaskan sebentar, tak perlu sampai mendidih
- masukkan 2/3 cawan nutella kacau sebati.
- tuangkan atas kek yang sejuk tadi.
- sejukkan dan biarkan semalaman..fuhhh memang sedap makan time ni.

biskut yang dah diratakan

tuang cheese atas biskut tadi..

tuang cheese yang dicampur natella atas cheese yang plain tadi

ratakan dan bakar

Tada!! dah siap..


errr..maaf ye..sebenarnya aku tak de nutella..ni je yang aku jumpa kat pasaraya..tapi sedap gak.. pada aku..lagi 10% nak sama dengan nutella.  Anak2 tak perasan pun tu bukan nutella. sedap je makan..

Hiaslah camne korang nak hias..

ughhhhh..sedapnya...


Jumpa lagi..


Selasa, 12 Januari 2016

Rich Strawberry Pudding with Strawberry Swis Roll Cake

Assalammualaikum semua..selamat tengah hari.. Fuhh! Cer tengok kat luar tu! Panas giler ler! Nak keluar beli makan tengah hari pun malas rasanya..Kang terbakor lak kulit teman yang semamgnya tak berapa nak putih ni. Nasip baik malam tadi dah buat Pudding strawberry ni..sebabbmemang dah agaknya hari ni cuaca mesti giler lagi.. 
Pudding Strawberry yang aku tambah Swiss Roll Cake ni..lepas tu sejukkan dalam peti ais kat office ni..menjelang aku nak makan tengah hari ni..gerenti dah sejuk. Fuhh! enak bagat ni bila masuk dalam tekak...Tak caya?! Cer korang try lak! Aku nak bagi korang rasa..tak dapek tu der..sure abis ni Kang bila aku open table jap lagi..ha..ha.

Rich Strawberry Pudding with Strawberry Swiss Roll aku..




Rich strawberry Pudding 

1 cawan gula ( boleh la nk kurangkan sikit)
1/2 cawan susu tepung ( aku X letak pun)
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air ( aku tukar susu segar)
4 sudu besar tepung jagung
 1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter 
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
*kalau nak senang keluarkan Pudding bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding insyaAllah senang nak keluarkan.

Tada!!!

 Swiss Roll Cake ni aku saje letak..so susun la Camne pun..Pastu Tuang Pudding yang dah masak tadi. Sejukkan..


Jumpa Lagi!!!


Jumaat, 25 Disember 2015

Roti Puri untuk sarapan pagi

      Assalammualaikum, dan selamat malam semua, ini cerita pagi tadi..Roti Puri untuk sarapan pagi kami. Kan cuti public holiday.. aku dan anak2 plan balik ke rumah Ayah aku sampai hujung minggu ni. Sekarang kenalah lebih kerap balik melawat ayah sejak mak aku meninggal  6hb disember 2015 yang lalu. Ayah dah uzur, sebab tu Ayah aku tak nak pergi mana2 pun, puas kami ajak duduk dengan kami dia tetap tak mahu juga..katanya 'nantilah...' So sekarang dia duduk dengan adik lelaki bongsu aku tu je la, tapi adik aku pun bekerja, risau dia sorang2 kat rumah bila adik aku keluar bekerja. Tapi nasip baik adik perempuan aku yang bongsu duk kat sebelah rumah Ayah, so dia dan anak2nya selalu lah jengah Ayah kat rumah..hammm..harap ayah ok.
     Berbalik ke Roti aku ni... Roti Puri mak selalu buat. bila kami balik ramai2 tu dia tak tau nak buat apa, dia akan buat ni la..senang katanya..korang ramai pergilah goreng nanti. So kerana rindu kat mak..aku terbayang dia mengelek tepung kat pangkin didapur tu..aku pun bancuhlah tepung buat. Walaupun kami tak banyak bercerita tentang mak sejak pemergiannya..tapi aku pasti cucu2nya pun rindukan nenek dan masakkanya..harap ini serba sedikit dapat mengubati rindu mereka. Layan Albun Roti Puri aku ni ye..


Roti Puri aku

baik punya cicah..makan dengan kuah dal

Tada!!! korang nak resepi ke?!
alah google je la..sonang je resepinya..sama je resepi dorang tu..

Kuah Dal version mak aku..


Abaikan je lah kuali antik mak aku tu ye..





Jumpa Lagi!!!