Kuih Cara lagi....! ha..ha..tengah syok buat kuih ni, permintaan tinggi di bulan puasa ni..sekejap je habis. Minggu lepas balik rumah mak untuk berbuka puasa, tengok tergantung kat dinding acuan Kuih Bahulu mak ni, apa lagi mula la operasi buat Kuih Cara Manis ni. Nak tunjuk terrer la kat mak..aku dah pandai buat Kuih orang lama ni..nasib baik mak kata sedap. Ndak2 tengok mak punya Pemanggang Avon yang ala2 kuali ajaib tu, lagi la senang kerja aku..weiii...! Layan yeh Kuih ni lagi!...
Kuih Tradisional
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan (nak sedap guna santan fresh- aku pun pakai santan perah beb)
2 biji telur
3 helai daun pandan
beberapa titik pewarna hijau
garam secukup rasa
gula secukupnya sebagai inti
sedikit minyak untuk lenser acuan
Cara2:
-blander daun pandan dengan santan kelapa tadi pastu tapis
-satukan semua bahan, kacau sebati
-tapiskan adunan tepung tadi
-panaskan acuan atas dapur dengan api yang sederhana
-bila dah panas oles minyak sedikit gunakan daun pandan yang tela diikat & diracik hujungnya
-tuang adunan sehingga hampir penuh.
-letak sedikit gula, tutup permukaan acuan dengan tutup periuk
-masak hingga kuih jadi pucat & tak melekat bila dicungkil
-ulang step yang sama sehingga habis
Campurkan semua bahan, rehatkan sebentar.
Panaskan Acuan dulu..
Tuang adunan..
Letak inti..Gula Pasir la..
tutup pakai Pemanggang Avon Mak aku tu..
Dah masak!
Ni la bentuk Kuih Cara Manis Aku..
Bye-bye..
Selamat Berbuka Puasa..
7 ulasan:
memang nama kuih ni kuih Cara yeak?
fuiyooo..nmpak gaya dah ketagih menguihcara lak ekk!! jeless sehh Pn doc tak dpt merasa yg homemade punyer..huhuu!!
a'ah rasanya iya kot..x tau la klu tmp lain namanya lain lak..
ahaks! ahaks! maaf ye..buat 1/2 adunan je..sekali hadap je dah abis..he..he..
menarikla..tak tau pun boleh guna pemanggang ajaib je...terima kasih
boleh madam..try la..
Catat Ulasan