Pengikut

Selasa, 27 November 2012

Cinnamon Rolls..

      1st time aku buat roti ni.. resepi ni aku ambil dari blog bos aku.. Dah lama aku ambil resepi ni, baru kini aku berkesempatan nak membuatnya.. Bukan apa..ni kira dah teringin sangat nak makan Cinnamon Rolls buatan sendiri, tu yang tak menyempat-nyempat membuatnya.
      Apa pun aku memang berpuas hati dengan resepi ni.. sedap, tak manis sangat, lembut, walaupun aku punya tak  gebu sangat macam yang ada kat kedai bakeri tu..tapi jadi roti gak kan, kira okey la tu.. Dan disebabkan itu..dah tentu aku akan cuba dan mencuba lagi membuatnya. Tapi aku rasa jenama yis yang aku pilih kot, dulu aku pakai jenama mauri buat donat ke, roti naan ke, kayu keramat ke..okey je.
     Tapi takpe.. aku sertakan juga resepi ni untuk tatapan korang..

Ini la Roti Cinnamon Rolls aku..
( suka hati aku la kan nak letak cinnamon tu bebanyak..he..he..)





RESEPI CINNAMON ROLLS

Bahan2:

300g tepung roti
50g butter
1 biji telur

50g gula halus

100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast - 2 1/2 sudu teh

1 sudu kecil garam


BAHAN UNTUK FILING

2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik
20 gm walnut/badam cincang
raisins (option- ikut suka)

Cara buat roti: 

1. Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
2. Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
3. Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
4. Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
6. Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
7. Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.

BAHAN UNTUK ICING

Icing! (tak buat pun), cuma gles dgn susu je pastu tabur badam.
Tapi aku sertakan juga resepinya sebagai rujukan.

20 gm butter
50 gm krim cheese
100 gm gula aising
2-3 titik esen vanilla
secubit garam


1. Campurkan semua bahan dan pukul sebati. Ketepikan. kemudian aising ni disapu keatas roti yg telah masak.



Tepung yang dah dicampur dengan semua bahan2 kering..


 Doh yang telah siap...pastu doh tu naik tunggu dalam sejam..


Ambil sikit doh tu, canaikan, pastu taburkan bahan filing tadi..
ni paveret aku..sebab tu la letak bebanyak! he..he..

 Bolehlah di bentukan/gulungkan ikut..


 Shasha...kesukaan makan!
bukan apa tu..dah cuti sekolah..duduk rumah asyik cari benda nak makan je..


Cinnamon Rolls.. I made it from my heart.. 
speacial for my lovely child & my lovely husband..hi..hi..


7 ulasan:

Crack berkata...

Aduh kak...asal petang aja kak kasik saya lapar..cemana nak bawak keta balik opis cenggini...hahahhaha.. ^_^

nita berkata...

wah cayalah menjadi jugak cinnamon rolls tu..
semalam dah rasa akak punya cucur pisang memang terbaek..hihihi
hari ni cinnamon rolls taknak bagi saya rasa sikit ker.. :P

azlia berkata...

ahaks..ahaks.. crack singgah le kat tepi jln nuh..ada org jual goreng pisang tu..

azlia berkata...

ada dah ni..da simpan utk mak buyung..kang kau dtg ble le makan...

Crack berkata...

Tak sama kak, buat kat umah lagik sedap. Fakta ni. ^_^

IntaNBerliaN berkata...

alahaii sedapnya.... sy mmg sk mkn ni... hihi

azlia berkata...

ah'ah..akak pun suka gak! tu yang klu da dtg angin dia nak makan tu..asyik2 duk buat berulang-ulang kali..he..he..