Ni la Kuih Seri Muka..
( berseri tak? he..he..)
RESEPINYA:-
BAHAN LAPISAN BAWAH :-
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna hijau
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna hijau
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste
CARA MEMBUATNYA :-
-UNTUK LAPISAN ATAS :-
Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii,
tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan
kukus 20 minit. Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur
dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata. Masukkan pulut bewarna ke
dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat.
Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).
-UNTUK LAPISAN ATAS :-
Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula
hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.
-UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI
SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40
minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih
untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan
aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih
betul2 sejuk sebelum dipotong...
Pulut yang telah dikukus, kemudian tekankan/padatkan.
Bahagian atas yang telah siap dituang atas pulut tadi.
Tada!!! he..he..dah siap..
Jemput makan!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan