Pengikut

Sabtu, 8 Jun 2013

Shortbread Cookies Cuti Sekolah...

      Assalam...dah berkurun rasa nya aku tak menjenguk blog aku ni...bz bonar roman ehh...ha..ha.. Tapi memang busy beb... maklumlah sekarang time kerja dah lain, so susah sikit nak adjust masa ni.
      Shortbread Cookies..bukan aku yang buat..ni erna la...boring 'tak de benda nak mengunyah-nyunyah' katanya.. Di selongkarnya dapur tu, tengok apa yang ada...ni lah hasilnya.. Shortbread Cookies. Sebenarnya buka apa dia tu..saje nak menerai acuan biskut bentuk orang! Suka benor dia acuan bentuk tu..dah lama dia beli, tu yang beriya-iya dia membuatnya..
     Apa pun layan je la resepi yang sonang tu & gambar2 biskut 'orang' tu ye..

Shortbread Cookies

 

Shordbread Cookies

bahan2nya;

100gm mentega
125gm gula halus
1 sudu kecil esen vanila
55gm serbuk koko
210gm tepung
cip coklat @ coklat urai yang berwarna-warni untuk hiasan

cara2nya:

-pukul mentega & gula hingga gebu, masukkan esen vanila kacau sebati.
-masukkan serbuk koko & tepung uli hingga menjadi doh yang lembut
-terap mengikut acuan anda & hiaskan
-bakar 180's selama 20min (bergantung pada oven masing2)
dah siap!!!

Tepung..

Serbuk koko

Abis la dapur aku!!

Tada!!!


macam2 bentuk da...

4 ulasan:

ikhwan yusuff berkata...

Wow bestnya!!!

NEKCIK berkata...

Bnyaknya teddy!!

azlia berkata...

anak buat ikhwan..best je dpt makan!

azlia berkata...

tu la dia nekcik..pas ni bentuk apa lak dia nk buat!!