Pengikut

Khamis, 15 Januari 2015

Apam Polkadot

      Selamat malam semua... sambil tengok TV tu jom ler ngunyah Apam Polkadot aku ni. Sedap tau..orang lain letak Blueberry la..Strawberry la..tapi aku letak Jem Mixed Fruis je..ha..ha.. Abis tu! dah teringin sangat nak buatnya..tengok dalam Peti Ais..ada Jem Mixed Fruits je..bedal lah! Aku Follow resepi dari Hana , memang dah cukup2 je rasa semuanya..tq ye Hana & insan2 yang sudi berkongsi resepi untuk kami2 yang nak mencuba ni.. Bahagia rasanya bila dapat sesuatu resepi tu, pastu buat menjadi lak, dengan sedap pulak tu..tq..tq. Apam aku ni berwarna Purple kuning tau, tak tau la hp aku ni ambil gambar jadi warna lain lak...hampeh! Masa tidak mengizinkan, layan Album aku ni ye..


Apam Polkadot Purple Kuning aku..





Bahan-bahan
·                     3 biji telur - dari peti sejuk
·                     275 gm tepung gandum - kurangkan sedikit jd 250g
·                     220 gm gula halus - hana kurangkan sedikit 200g
·                     170 gm susu segar@susu cair
·                     3 sudu teh baking powder
·                     1 sudu kecil ovallete 
·                     1 sudu kecil esen vanila
·                     Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
·                     Pewarna
Cara-cara
1.            Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
2.            Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3.            Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4.            Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5.            Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
6.            Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.

7.            Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.


Dah siap semua bancuhan..masukkan dalam Pipping Beg tau..lg senang..

Siapkan paper cup..masukkan dalam acuan kuih lompang..



Ni dah malas la tu, hilang dah dot2nya..




Jumpa lagi..


2 ulasan:

Puan Wawa berkata...

Alahai, comelnye.. cute miut je sume.. syg nk ngap.. hehe

azlia berkata...

HE..HE..