Dah siap pun Kek Span Strawberry with Cream Cheese aku. Ni pun untuk birthday Orang daa..ok lakan untuk orang yang tak pandai cam aku ni kan. Resepi ni lama resepi yang biasa aku guna untuk kek span, krim pun sama gak. Korang nak tengok tak resepi aku ni..sama tak yang macam korang punya. So layan Album aku ni lagi ye..
Kek Span Strawberry With Cream Cheese
Bahan-bahan
- 150g tepong super fine
- 150g
gula kastor
- 5
biji telor A
- satu
sudu besar ovalette
- 80ml jus strawberry (akak guna 2 sudu kecil strawberry emalco)
- 80ml
minyak / mentega cair
- 1
sudu teh parutan kulit lemon (x letak pun)
- 1
sudu teh serbuk penaik
- sedikit pewarna pink - optional
Cara-cara
- satukan
gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan.
pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi
nie terletak kepada kelajuan pengadun)
- perlahankan
kelajuan dan masukkan jus oren,parutan kulit oren dan sedikit pewarna
kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga
aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan
minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga
sebati.
- sediakan
tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik
kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga
masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- bila
dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih
kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
- Bila
sejuk boleh hias ikut suka..akak guna whipped cream dan buah peach serta
almond nibs sbg hiasan.
Cream
Cheese Frosting
250ml
whipping cream
200ml cream
cheese
1/2 cup
gula aising
Pukul
whipp cream sampai kembang, pukul cream cheese berasingan, dah Nampak
halus/kembang masukkan gula aising. Satukan dalam whipp cream tadi, kacau
sebati.
Siap untuk dibakar..
Proses untuk meletak krim
Sikit pulak krim tengah tu ye tak?!
Jumpa lagi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan