Pengikut

Selasa, 6 Januari 2015

Kek Span Strawberry with Cream Cheese aku

      Dah siap pun Kek Span Strawberry with Cream Cheese aku. Ni pun untuk birthday Orang daa..ok lakan untuk orang yang tak pandai cam aku ni kan. Resepi ni lama resepi yang biasa aku guna untuk kek span, krim pun sama gak. Korang nak tengok tak resepi aku ni..sama tak yang macam korang punya. So layan Album aku ni lagi ye..

Kek Span Strawberry With Cream Cheese



Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus strawberry (akak guna 2 sudu kecil strawberry emalco)
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh parutan kulit lemon (x letak pun)
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna pink - optional
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus oren,parutan kulit oren dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Bila sejuk boleh hias ikut suka..akak guna whipped cream dan buah peach serta almond nibs sbg hiasan.

Cream Cheese Frosting
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cup gula aising
Pukul whipp cream sampai kembang, pukul cream cheese berasingan, dah Nampak halus/kembang masukkan gula aising. Satukan dalam whipp cream tadi, kacau sebati.

Siap untuk dibakar..

Proses untuk meletak krim

Sikit pulak krim tengah tu ye tak?! 






Jumpa lagi..

Tiada ulasan: