Nak buat Lempeng (omputih cakap pancake) senang je kan..korang pun tau...
Lempeng Kelapa & Sambal Ikan Bilis...
(sambal bukan lebih semalam ye..aku baru tumis ni ha..)
Bahan2 dia: Korang masuk je tepung gandum, kelapa yang diparut ( minta la kat kedai runcit tu, suruh dia parut putih je ) & garam.. pastu tambah air.. Buat la cair2 sikit daripada cara kita buat cucuk kodok tu ( senang nak laperkan dia ). Kalau buat ikan bilis ke, pisang ke.. campur je sekali dalam adunan tu... ( crack akak da edit tau supaya senang paham he..he.. )
Inilah semua bahan yang aku dah campurkan..
Lempeng yang baru dilempengkan..
Agak2 da garing sikit..terbalikan dia..
Tada!!! Dah siap Lempeng Kelapa ku..
Jemput makan..
9 ulasan:
Esok buatlah lagi untuk minum petang ngan saya ..hehehe
KAK KAK!!! KAK AZLIA!!! SOALAN!!! Err...kelapa tuh parut ka letak santan?? KAK KAK!! Pos kat saya boleh? pagi2 dah tengok gambar makanan...urghh...lapaq!!
-Crack of notakasar.blogspot.com-
p/s: kak...setting la kasik ble anonymous pun ble comment..guna ni saya takleh pakai nama crack lorh... :P
jgn lupa poskan ok..hikhik
boleh..esok aku buat dgn mamak kat sebelah tu..kau makan la ye!
ha..he.. lupa lak..ada org tgh belajar jd 'superman' di mata kuarga dia...he..he..akak da update tau..nanti tgk ye.. nanti akak buat dodol.. makan x?!!!
da 'post' la tu..anna tgk tau! he..he..
Tenkiu kak!! Besok pagi2 saya cuba!! tapi yang sambal tuh...err...saya guna sardin dlm tin ajala kak...tak rajin sgtla...kakakka. Nk kasik puan saya takjub sikit besok :p. Dodol...waaa....kak...yang tuh mmg feveret...tapi kalo.kak letak resepi pun tak guna kak...sebab yang tuh saya tgk kat tv..nak masaknya berjam2...nak kena kacau tak berenti...luruh tulang belulang saya kak...haahaha...
Ha..ha..x yah crack..kt wt segera punya...lg pun kt wat sikit2 je..klu nk wt bebanyak...pastu wat sengsorang lak tu..gerenti kt mc 2ari nyer..he..he..
cicah kari atau sambal sardin pun sedap..
Catat Ulasan