Pengikut

Rabu, 10 Oktober 2012

Spaghetti Bolognese...


Spaghetti ni aku buat masa anniversary mak hari tu. Senang je nak masak spaghetti kan! korang pun tau.. tapi ni saja je la aku nak kongsi dengan kalian Spaghetti Bolognese version melayu aku..he..he..

Spaghetti Bolognese...




Ni la rahsianya... Sos Spaghetti segera..



 Bahan-bahan:-

 1 pek spaghetti
450mg daging @ ayam cincang
1 botol sos spaghetti kimball ( atau mana2 jenama/perasa yang korang suka )
1 biji bawang besar / bawang bombay ( ambil yang besar sikit)
2 biji bawang putih 
2 sudi besar cili boh ( ikut kepedasaan korang la )
1 sudi kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 helai daun bay 
sayur campur / mixed vege ( ikut korang la nak letak banyak mana )
2-3 buah tomato ( kalau suka, aku tak letak pun )
garam, gula & perasa 

Cara:-

- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masuk daging, goreng hingga kering sikit air daging tu.
- Masuk cili boh goreng hingga garing cili tu.
- Masuk sos spagheti, masak sekejap pastu tambah air sikit ( ikut  kepekatan yang korang suka )
- Masuk serbuk kayu manis, jintan manis, lada hitam & sayur campur.
- Masuk mixed vege , daun bay @ semua perasa.

Kuah Spaghetti yang siap dimasak..


Spaghetti yang telah direbus..


Silakan makan...

9 ulasan:

Awana Suzanna berkata...

Wahhh besttt je nampak makanan ni... Wana xreti makan spagheti... Huhuhu mcm perrraaakkkk kan... Jd nak masak nye pun wana xtahu.. Adeyhhh sedih tol.. Tp ade resepi ni.. Leh tiru lah....

inahar ali berkata...

fuiyooo..i loikkkee!!!

nita berkata...

saya tak minat spaghetti.. tapi anak2 suka so kena amik resepi ni nak try..hehehe

Yuni Aisyah berkata...

bestnyer,...nmpk menyelerakan....nk cube la....thanx kak sharing resepi nie...:)

azlia berkata...

mmg sedap spaghetti ni...tapi saya tak makan sgt jenis2 mee ni..sbb anak2 suker sgt..belajar la masak demi anak2... rupanya sedap gak spaghetti ni.. chaiyok!!!

azlia berkata...

boleh..akak pun x makan gak..dulu masak makan dgn meehoon.. skrg da ble telan da..he..he..

azlia berkata...

abis ikut betul2 ajaran sifunya...

azlia berkata...

utk basic dia.. kau ikut je resepi ni..mesti jd nyer...

azlia berkata...

welcome yuni... thanks gak sbb singgah sini...