Assalammualaikum...minggu lepas birthday Along aku. So terlanjur aku nak menghantar anak balik ke Kolejnya di Melaka, aku singggahlah rumah Along untuk menghadiahkan Red Velvet Cake aku ni. Kali ini aku mencuba resepi dari blog Hana's Family, Moist Red Velvet Cake. Resepi pun senang..kukus lak tu..memang lembab giler lah..yang penting sedap. Cuma aku lebih suka sukatan Cream tu macam kat link ni..bukan apa..yang ni senang untuk dihias atau bentukan..sebab whipping cream dia lebih sikit. Layan Album kek aku ni ye..resepi copy paste je yeh! malas nak taip.. :-)
Moist Red Velvet Cake Version Aku.
Bahan-bahan
·
*2 cawan tepung
kek/superfine
·
*2 sudu besar serbuk
koko
·
*1 sudu kecil baking
powder
·
*1 sudu kecil soda
bicarbonat
·
*1 sudu kecil garam
·
1 cawan buttermilk -
resepi di bawah
·
1 cawan gula halus
·
1 sudu besar pewarna
merah
·
1 cawan minyak masak
·
1/2 cawan air panas -
hana tambah 2 sudu besar lagi
·
2 biji telur A
·
esen vanila
Topping
·
250g cream cheese @
satu ketul
·
1/2 cawan whipping
cream
·
1/2 cawan gula - hana
letak 1/4cwn+1sb jer
·
1 sudu besar jus
perahan lemon
Cara-cara
·
Sediakan buttermilk -
Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple
cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna
yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
·
Satukan bahan yang
bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
·
Mangkuk lain, satukan
gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna
merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi
sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali
masukkan air panas dan gaul sebati.
·
Lengserkan loyang
dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga
dikukus.
·
Sementara menunggu kek
masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada
kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
Semua bahan yang dah dicampurkan..
Kukuskan..
Sementara kek nak masak..siapkan krim jap..
Dah sejuk bolehlah dihiaskan dengan cream.
Tada! dah siap..
Ni je la rupa paras kek aku..
Tangan kayu daa!!!
Bye-bye..
Jumpa lagi..
4 ulasan:
menciklah... banyak tol masa nak buat kek..tahniah..
nanti buatkan untuk saya pulak hehehe :P
ha..ha..inssyaallah..
perghhh..terbaekk!!
wah pandai dia buat.. cantik lak tuh... sedappp nyeww....
Catat Ulasan