Inilah rupa Ketupat Palas Aku..
Cara Mama:- (sebijik yg mama bg tau)
(ni korang budget sdri la tau banyak mana nak masak.)
untuk 1kg beras pulut (dalam 5 pot susu cap junjung yg kecil)
santan 5 pot tu juga
jagung 2-3 tongkol (kalau suka letak la)
4 sudu kecil kfc garam
-mula2 rebus santan & jagung hingga mendidih
-masuk beras pulut, masak sampai 3/4 masak
-dah sejuk balut dengan daun palas
-bila nak makan, kukus atau rebus hingga pulut betul2 kembang & masak
Nak operasi dah ni! hyah! hyah!
Okay la kan utk 1st time..
Siap pun..
Bolehlah di kukus atau di rebus..
Ta'da..dah siap!
Saja nak share..nasi impit pun aku buat juga hari itu..
Kuah kacang aku..
Goreng kacang tanpa minyak hingga masak, dah sejuk buang kulit & kisar kacang tersebut.
Blander semua bahan2 dibawah.. masukkan udang kering untuk rencah..
Tumis bahan blander hingga wangi, masuk cili giling mengikut kepedasan yg korang suka, dah garing cili tu, masuk kacang & air, tambah garam & gula secukupnya..dah pekat bolehlah ditutup apinya.
Bye-bye..
6 ulasan:
wow... xtau bila nak buat ketupat seniri. maybe lepas kawen kot.. :)
lama tak makan ketupat ni..
memang feveret time raya..terutama yang nenek saya buat.. ^^
ha..ha..a'ah lieya dah kawin, dah ada anak baru la terasa nak belajar macam2. nak jadi hero utk kuarga.
hasniza..akak klau teringin sgt nk tunggu raya lambat..akak cari je kat pasar tani ke, pasar malam..kadang2 ada gak.
alhamdulillah khamsi..masih ada lg org suka ketupat palas ni..tak la dilupakan makanan tradisi kita ni..anak2 akak tak suka sangat ketupat palas ni..tu yang frust skit ni..
Catat Ulasan